Min historia om att brygga kaffe i en Don Pedro

Det va inte super längesen jag inskaffade mig en Don Pedro, men jag gillade det från första bryggningen. Säger man förresten att man brygger kaffe i en Don Pedro eller kokar man kaffe? Jag vet inte vilket ord som är rätt men jag kallar det att brygga kaffe.

Vad är en Don Pedro?

När man tar första titten på en sån här vakuumbryggare (ja jag googlade upp det namnet)  så lägger man märke till två runda glasbehållare som står på varandra och så är det ett litet rör från den övre behållaren som går ner i den undre. I den övre behållaren i början av röret sitter det även en liten ventil som sitter fast fast i en fjäder.

Hur funkar en Vakuumbryggare / Don Pedro?

Genom att hälla vatten i den undre behållaren och kaffet i den övre och sen sätta Don Pedron på spisen och värma vattnet bildas det ett vakuum som gör att vattnet trycks upp genom ventilen och blandas i kaffet. Sen om man tar bort kannan från värmen så sjunker trycket om kaffet rinner ner i den undre behållaren igen om den där kletiga kaffesumpen stannar i den övre. Det kommer en beskrivning längre ner.

Varför en Don Pedro?

Jag ska erkänna att jag har bryggt kaffe i min Don Pedro kanske 4-5 gånger sen jag köpte den, det är både enklare och smidigare i min Moccamaster men jag tycker mig känna en smakskillnad. Smaken är inte lika bitter och det är en mycket mer rundare och lenade smak än vanligt bryggkaffe, svårt att förklara.

Men bara kolla hur dom ser ut, Dom är ju supercoola. Tänk er en grillfest med många vänner och bekanta sen när det är dags att servera kaffe kommer ni ut med Don Pedron och sätter på grillen (jag har provat att brygga på grillen och det funkar men underdelen blir lite sotig). Jag gjorde en liten film när jag bryggde i Don pedron, en beskrivning kommer under filmen. 

 

Så här brygger jag kaffe i en Don Pedro

1. Häll i vatten i nedre glasbehållaren.

på Den varianten av Don Pedro jag köpte finns det markeringar för antal koppar som en vanlig kaffebryggare så jag häller i så många koppar vatten som jag vill ha kaffe (självklart blir det några färre som vanligt)

2. Häll i kaffet i den övre glasbehållaren.

När man googlar om Don Pedro skriver dom att man ska använda ett lite mer grovmalt kaffe men så långt har inte jag kommit så jag kör med vanligt Gevalia bryggkaffe. Jag brukar ta tre skopor mer än vattnet.

3. Sätt bryggaren på en värmekälla

Jag brukar köra den med full effekt på spisen, sen är det bara att vänta tills det börjar bubbla i vattnet och att vattnet skjuts upp och blandar sig med kaffet. Då brukar jag ta en sked eller liknande och röra runt lite försiktigt så det blir en virvel. Det kommer alltid finnas lite vatten kvar i den undre behållaren som inte orkar sugas upp. jag brukar låta det stå och fräsa 2-3 minuter. Första gångerna så tog jag den direkt och då blev kaffet för svagt.

4. Ta bort bryggaren från värmen

Efter att det har fräst några minuter så tar man bort hela bryggaren från värmekällan och väntar några sekunder så börjar kaffet sippra ner i den undre behållaren. Sen när det har slutat att rinna ner så kan man ta bort den övre behållaren och diska ur den (låt den svalna först).

5. Njut av din nybryggda kopp kaffe

Som sagt är det ett lite bökigare men roligare ( och godare) sätt att få sin kaffe på. Detta sättet är inte så vanligt idag men förr va det mycket vanligare att man bryggde kaffe på detta sättet och då bryggde man hela behållaren full och värmde på den under dagen.

Förresten tyckte ni min bild på kaffebönorna va snygg? kolla in resten som jag fotograferade här:
http://mnbild.se/produktfotografering/fotografera-kaffe

Kommentera