Google har så mycket mer tjänster än bara sökmotorn

De flesta vet att google är ledande sökmotor på internet och vill man ha reda på information och fakta så googlar man, ung som gammal. Det funkar så att Google springer runt och indexerar olika webbadresser hela dagarna och lägger in i sin databas för att vi ska hitta det när vi söker på våra datorer och smarta mobiler. Nu är det inte så att det sitter någon anställd på Google som letar runt utan allt sköts automatiskt med hjälp av botar.

2013 hade Google indexerat över 30 biljoner webbadresser och roboten besökte dagligen runt 20 miljoner webbadresser. Vi gjorde genomsnitt 3 miljarder sökningar om dagen på deras söktjänst. Idag är det nog betydligt fler.

Så vi vet att Google är fantastiskt om man vill ha reda på hur många mål Zlatan har gjort i sin karriär eller hur många invånare det bor i Paris, men Google är så mycket mer idag.

Därför tänkte jag dela med mig om vilka “program” jag använder från Google och vad dom gör lite snabbt, de flesta är anpassade till webbansvariga och de som vill synas på Google och allt jag skriver om använder jag mer eller mindre.

Nu kör vi!!

 Google dokument

Google dokument är en gratis ordbehandlare. Ett gratis alternativ till exempel Microsofts Word eller liknande som har det mesta. Det är bara att skapa ett Google-konto och börja skriva, allt sparar sig i molnet och man kan jobba från olika maskiner och plattformar.

Jag använder Google dokument till att skriva utkast till blogginlägg som jag sen lägger in på hemsidan. Har ofta utkast till 2-3 olika inlägg hela tiden som jag skriver på ibland.

Google har även kalkylark, presentationer och formulär. men detta är något jag inte använder ofta, därför har jag valt att inte skriva om dom, fast alla är gratis att använda.

Google
Google Dokument

Google Search Console (sök konsoll)

Google Search Console är ett program/sida där man kan logga in med sitt google-konto och lägga till sin hemsida. Där kan man kolla vilka sökord som folk hittar sin hemsida på och du kan även skicka in dina sidkartor så google Indexerar din hemsida bättre och snabbare. Ett måste för webbansvarige..

Google sö
Google sökkonsoll

Google Analytics

Google Analytics är ett statistikprogram för din hemsida, här får du statistik i massor. Allt från hur många som besöker din hemsida, till vilka sidor på hemsidan dom besöker och hur dom hittade sidan. Man ser även var i världen dom kommer ifrån och om dom surfar på mobil eller dator.

Statistik är ett måste och jag kollar statistik väldigt ofta för att se vad jag kan göra bättre och vilka blogginlägg och sidor som får mest besökare. Om de flesta kommer från Google eller sociala medier.

Google analytics

Google adsense

Google adsense. Med google adsense kan du tjäna pengar på din hemsida eller blogg genom att enkelt låta företag annonsera på din hemsida. Man skapar olika annonsformat på deras sida sen får man en kod som man klistrar in där man vill att annonsen ska synas och genom att besökarna på din hemsida klickar på annonsen får du en liten summa pengar. Ju mer besökare och klick du har, ju mer pengar genererar det.

Så här kan en annons från Google adsense se ut:

Jag använder Google adsense på min blogg här på sidan och några andra webbplatser och det är inget jag blir rik på men det levererar pengar till alla mina domäner och webbhotell.

Google Adwords

Med Google Adwords kan du köpa dig en bättre plats på sökresultaten. Man bestämmer vilken budget man vill lägga och sen så auktioneras man ut mot dom andra som har köpt samma sökord och man kommer högst upp i sökresultatet. Oftast kommer man etta om inte många slåss om samma ord.

Google adwords

Alla köpta sökord kommer med texten annons i sökresultatet och de flesta har nog sett det någon gång. Jag använder Google Adwords sällan men ibland när jag kör någon speciell kampanj eller något så brukar jag boosta mina sökord. Självklart är organisk sökoptimering bättre än att köpa ord.

Hoppas ni har lärt er lite vad Google kan erbjuda till er. 

Kommentera