Fick frågan ”Varför använder du Stockbilder” när jag publicerade ett inlägg på Facebook från en annan blogg som jag drev innan. Det snabba svaret är, Tid är pengar (fast det stämmer egentligen inte). 

På denna bloggen använder jag stockbilder riktigt flitigt och det är för att det ska gå snabbt att publicera när jag väl har knäckt en ide till inlägg och skrivit klart. Eftersom jag både har en egen fotostudio och har riktigt god kunskap i fotografering så hade det varit enkelt för mig att fotografera mina egna bilder till mina bloggposter men då hade det tagit längre tid för mig att publicera, förmodligen upp till två extra dagar.

Men nu undrar kanske många va tusan är en stockbild?

Vad är en stockbild? 

Stockbild är en bild som är fotograferad för att andra ska använda den i olika sammanhang, kärt barn har många namn och stockbilder kan även kallas exempel ”arkivbild”. Alla stockbilder har olika licenser och bara för att det är en stockbild så betyder det inte att man får ladda ner och göra vad man vill med den utan man måste vara noga att följa licensen som bilden har.

Var hittar jag en stockbild?

Stockbilder finns hos olika bildbanker och oftast kostar det några kronor att använda sig av stockbilder men det finns även bildbanker som har licenser för att använda bilder gratis. Den vanligaste bildbanken i Sverige skulle jag tro är Scanpix (lite osäker).

Fotografera och sälja egna stockbilder?

Det finns några stycken fotografer som har gjort en karriär genom att fotografera stockbilder men det är väldigt svårt att slå in sig som stockfotograf. Men som en hobbyfotograf kan det vara roligt att försöka sälja sina bilder.

Idag finns det mobilappar för stockbilder, där man kan ladda upp sina bilder för att försöka sälja dom men jag skulle tro att det mest lönande är att försöka bli medlem i en större bildbank. Att gå med i de stora bildbankerna är svårt. Först måste man skicka in arbetsprover och de ska godkännas av en jury (oftast). Sen måste du leverera stockbilder i riktig hög kvalitet.

Kommentera