Kallbryggt kaffe är som det låter, kaffe som man brygger utan att tillsätta värme

Att dricka kallt kaffe är inte gott om man har låtit det svalna från en vanlig kaffebryggare, så jag va väldigt tveksam till detta om kallbryggt kaffe när jag först läste om det, man får en rysning i kroppen och tänker direkt på kaffesump och hur det är att få det i munnen. Men va fel jag hade.

Första gången jag hörde om detta med att brygga kaffe va när jag kollade på ett avsnitt av Matgeek som är en Youtubekanal om mat och dryck, men mest mat. Han Johan pratade på om hur gott det va med kallbryggt kaffe och hur smaken förändrades. Började genast att leta upp mer information och bestämde mig genast att prova, fast det är inget man får smaka direkt. Det tar upp till 24 timmar att brygga kaffet.

Hur brygger man kaffe kallt ?

Det är väldigt enkel process, förutom som som jag nämnde innan att det tar lång tid att få ut smaken från kaffet. Man blandar kaffe med vatten i en kanna eller något annat behållare med lock som man kan sluta om och sen är det bara att låta det stå. Nu finns det några som säger att det kan stå i runt 16 timmar om man inte ställer det i kylskåpet men det har jag inte provat, Har bara provat att brygga det kallt i 24 timmar och eftersom det funkade bra så kör jag på det. Hur mycket vatten och kaffe man använder är en smak sak, Senaste gången hade jag två liter vatten på 500 gram kaffe. Jag har provat att använda både vanligt mellanrost och sen mellanrost med lite grövre kaffe. Gillade smaken av det sista alternativet bäst. Normalt dricker jag vanligt mellanrost. 

Filtrera ditt nya kalla kaffe

Efter att det har stått i kylskåpet är det dags att få bort kaffesumpen från själva kaffet. Det finns lite olika varianter när man filtrerar kaffet, jag har provat att hälla det igenom ett vanligt kaffefilter och sen har jag provat att filtrerat det genom en handduk. Båda varianterna funkar kanon men kaffefiltret är lite litet om man brygger mycket kaffe på en gång och då funkar handduken kanon. Sen finns det såna dukar som man använder när man gör saft men så lång har jag inte kommit ännu. jag brukar filtrerar det två gånger för att vara säker på att få bort allt kaffesump.

Nu kan du njuta av ditt kallbryggda kaffe, tänk bara på att det egentligen blir som ett kaffeextrakt och är mycket starkare på koffein än vanligt bryggkaffe. Fast många säger att det är mycket skonsammare för magen att dricka kallbryggt istället för vanligt bryggt kaffe. Men det vågar jag inte svara på, jag är ingen doktor. Jag brukar hälla några centiliter kallbrygt kaffe i ett glas sen sojamjölk med vaniljsmak och sen toppa med lite kolasås. Något som också är fantastiskt är att hälla det över en skål eller glas med glass.

Kallbryggt kaffe. Prova brygga ditt kaffe kalt.
Filtrering av kallbrygt kaffe

 

 

One thought to “Kallbryggt kaffe, en svalkande god kaffe”

Kommentera